Mozzarella- och spenatlasagne

Mei-Mei gjorde succé en lördagskväll i februari 2020 med den här goda lasagnen! Den räcker till sex, åtta pers, så bra bjudmat eller att göra matlådor av.

Mozzarella- och spenatlasagne

400 g lasagneplattor
1 gul lök, hackas
2 vitlöksklyftor, hackas
2 röda paprikor, hackas
10 champinjoner, klyftas (kan uteslutas för den som inte gillar svamp)
ca 500 g fryst bladspenat, tinas
1 burk krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl vatten
flingsalt och svartpeppar

Béchamelsås
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
flingsalt och svartpeppar
1 msk torkad timjan
2 mozzarellaostar (à 125 g)
1 dl soltorkade tomater i olja
1 dl riven parmesanost

Smörstek svampen tills gyllenbrun. Lägg i en skål. Fortsätt med lök, vitlök och paprika, som steks på medelhög värme utan att löken tar färg. Tillsätt spenaten, låt puttra i tre minuter. 
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljong och vatten. Låt puttra i tio minuter.
Smaka av med flingsalt, peppar och timjan.

Smält smöret till bechamelsåsen i en kastrull. Vispa ner mjölet.
Häll på mjölken under vispning och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsfast form med smör.
Varva sedan tomat- och spenatsås, svamp, lasagneplattor, bitar av mozzarella och bechamelsås.
Översta lagret ska vara bechamelsås.
Hacka de soltorkade tomaterna och strö över gratängen. Toppa med parmesan.
Gratinera lasagnen i 225–250 grader varm ugn i 30–35 minuter.
Späd med någon deciliter vatten under tiden om den känns torr.
Täck med folie mot slutet om den blir för bränd.

Servera lasagnen med en god sallad!


    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar