Thailändska heta räkor

En gammal favorit från 90-talet, då vi upptäckte det thailändska köket. Försök få tag i färska bambuskott, de är mycket godare.

Thailändska heta räkor
4 portioner

1 kg jätteräkor (helst, men vanliga räkor går att använda)
1 gul lök
1 msk hackad vitlök
2 tsk riven ingefära
1 färsk röd chili, urkärnad och finskuren
3 msk rapsolja
150 g bambuskott, ca (helst färska att skiva, köps i påsar i asiatiska butiker)
2 msk sweet chili sauce
2 msk fish sauce
3 msk vatten
1 tsk maizena
1 liten knippe basilika, grovhackad

Skala räkorna men lämna den yttersta stjärten.
Skala löken, skiva den tunt i båtar, snarare än ringar.
Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i oljan under omrörning tills allt är mjukt.
Tillsätt räkor och bambuskott, låt allt bli varmt men inte mer.
Rör ihop sweet chili sauce, fish sauce, vatten och maizena, häll i blandningen och rör tills det tjocknar.
Rör ned basilikan.
Servera genast med jasminris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar