Svampsoppa

Det här receptet tackar jag Tina Nordström för. Dock har jag förenklat det en hel del. Svampsoppan är självklar på middagsbordet hemma hos oss under höstarna (tyvärr är det inte lika lätt att få tag i svamp i England) och den funkar utmärkt som bjudmat.

Svampsoppa med chévre

2 liter färska trattkantareller (eller en blandning av trattar och gulingar)
4 chalottenlökar
5 skalade vitlöksklyftor
5 dl kantarellbuljong (5 dl vatten + 2-3 msk flytande kantarellfond)
2 dl mjölk
3 dl matlagningsgrädde
200 g chévre
salt, svartpeppar, socker och citronsaft till smaksättning
olivolja till stekning
maizena att reda med

Förväll de renborstade svamparna, låt rinna av.
Skala och skiva chalottenlökarna tunt. Krossa vitlöksklyftorna med bredsidan av en kniv. Tag bort kanten från chévren.
Fräs svampen i olivolja på låg värme tillsammans med chalottenlök och vitlök.
Häll i buljong, grädde och mjölk. Koka upp.
Smula ned osten och låt soppan koka tills den blir krämig. Är den tunn kan man reda med lite maizenamjöl utrört i vatten.
Smaksätt soppan med salt, peppar, en tesked socker och en skvätt citronsaft.
Servera med skivad baguette. Drick rödvin till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar