Fisksoppa är ju något så in i bänken gott. Dessutom en bra bjudrätt eftersom den bara mår bra av att vila inför servering – dock får fisken och räkorna förstås vänta i kylen tills det är dags att äta. Det innebär också att det är enkelt att ta undan soppa om man har strikta vegetarianer på besök. Recept för fyra personer.
Fisksoppa m aioli
1 gul lök, hackas
1 purjolök, skivas
1 fänkål, hackas
3 morötter, slantas
Fräs lök och purjo medan du hackar fänkål o morötter. Blanda i detta och fräs med en stund. Sedan:
1 förpackning krossade tomater (helst Mutti polpa)
1 buljongtärning (fisk eller grönsaks)
1 kuvert saffran
0,5 liter vatten
svartpeppar
ev lite red chili flakes för mer hetta
Koka ihop detta. Smaka sedan av med
Salt
1 msk torkad dragon
Nu är soppan i stort sett klar. När det är dags att servera, värm på, vänd ned bitar av
Torsk och lax, totalt ca 500 g
Låt dessa tillagas en minut eller två. Sedan:
Dill, klippt
200 g skalade räkor (ca 500 m skal)
Räkorna brukar vi dock servera vid sidan, dels eftersom de lätt blir sega i värme och dels eftersom vi har en skaldjursallergisk dotter.
Servera soppan med ett gott vitt bröd och en klick aioli:
Aioli
1,5 dl turkyoghurt
1,5 dl majonnäs (helst Hellmans)
lite citron
1 tsk dijonsenap
1 pressad vitlöksklyfta
Rör ihop – klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar