Fisksoppa m aioli

Fisksoppa är ju något så in i bänken gott. Dessutom en bra bjudrätt eftersom den bara mår bra av att vila inför servering – dock får fisken och räkorna förstås vänta i kylen tills det är dags att äta. Det innebär också att det är enkelt att ta undan soppa om man har strikta vegetarianer på besök. Recept för fyra personer.

Fisksoppa m aioli

1 gul lök, hackas

1 purjolök, skivas

1 fänkål, hackas

3 morötter, slantas

Fräs lök och purjo medan du hackar fänkål o morötter. Blanda i detta och fräs med en stund. Sedan:

1 förpackning krossade tomater (helst Mutti polpa) 

1 buljongtärning (fisk eller grönsaks)

1 kuvert saffran

0,5 liter vatten

svartpeppar

ev lite red chili flakes för mer hetta

Koka ihop detta. Smaka sedan av med 

Salt

1 msk torkad dragon

Nu är soppan i stort sett klar. När det är dags att servera, värm på, vänd ned bitar av 

Torsk och lax, totalt ca 500 g

Låt dessa tillagas en minut eller två. Sedan:

Dill, klippt

200 g skalade räkor (ca 500 m skal)

Räkorna brukar vi dock servera vid sidan, dels eftersom de lätt blir sega i värme och dels eftersom vi har en skaldjursallergisk dotter.


Servera soppan med ett gott vitt bröd och en klick aioli:

Aioli

1,5 dl turkyoghurt

1,5 dl majonnäs (helst Hellmans)

lite citron

1 tsk dijonsenap

1 pressad vitlöksklyfta

Rör ihop – klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar