Het karibisk soppa

En värmande soppa med ursprung från Cranks. Den är het, färgrann, mättande och lätt att förbereda. Funkar bra som festmat - Mats och jag minns särskilt den gången vi hade kompisar på middag i Göteborg. Vi hade gjort extra mycket soppa men allt gick ändå åt. Efter middagen hittade vi några gäster i köket som hjälptes åt att vinkla grytan och skrapa ur det sista lilla - de sa att det var så gott att det helt enkelt inte gick att sluta äta!

Het karibisk soppa
6 portioner

5 msk matolja
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
300 g potatis, skuren i tärningar 5x5 mm
1/2 grönsaksbuljongtärning i 2,5 dl varmt vatten
100 g vitkål, skuren i småbitar
1 burk hela tomater, klippta i småbitar
1 rågad msk paprikapulver
1 rågad msk malen koriander
några droppar tabasco
1/2 tsk chilipulver
1 hackad färsk chili
1 burk kokosmjölk
1 nypa farinsocker (råsocker)

Paprikablandning
1 msk matolja
1 gul + 1 röd paprika skurna i bitar 2x2 cm
några droppar tabasco
1-2 msk tamarisoja

Fräslök och vitlök genomskinliga. Tillsätt potatisarna, låt dem bli genomskinliga. Häll i ca 1/2 dl buljong, låt koka en minut. Lägg i vitkål, fräs 2-3 minuter. Tillsätt tomater, kryddor, resten av buljongen. Låt sjuda i 7-8 minuter. Tillsätt kokosmjölken, värm upp, smaka eventuellt av med lite farinsocker.
Paprikablandningen: Fräs paprikahacket i oljan i någon minut, tills de fått lite färg. Tillsätt tabasco och tamari.
Så här långt kan soppan förberedas.
När det är dags för servering, värm på soppan igen. Blanda i paprikan när det är dags att servera. Garnera gärna soppan med grovhackad färsk koriander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar