En len, smakrik och faktiskt helt ljuvlig Italiensk auberginegratäng! Fungerar både som sidorätt till exempel till grillat eller som ensamrätt tillsammans med en grönsallad och lite gott vitt bröd (att suga upp såsen med). En lyxig vardagsrätt eller ultimat bjudrätt – eftersom den går bra att förbereda och eftersom alla måste älska den! OBS att det tar lite tid att förbereda auberginen, men det är det värt!
Melanzane alla Parmigiana
4 personer
Ca 800 g aubergine
salt
0,5 dl olivolja
Tomatsås
2 msk olivolja
1 bananschalottenlök (eller tre vanliga), hackad
3 vitlöksklyftor, hackade
1 hackad chilifrukt
1 burk krossade tomater, gärna Mutti Polpa
1 msk tomatpuré
0,5 dl vitt vin
0,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
en halv kruka basilika, hackad
Till gratängen
2 förpackningar mozzarella
2 dl riven parmesan
Gör såhär:
Skiva aubergine i halvcentimeter tjocka skivor. Sprid ut dem och strö över salt. Låt vila bortåt en kvart för att dra ur vätska. Torka sedan av skivorna och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper. Spreja eller pensla på olivolja. Kör sedan auberginen mitt i ugnen ca 15 minuter, 200 grader. Skivorna ska bli genombakade, men inte sladdriga. Du kommer att behöva göra detta i omgångar.
Under tiden, gör tomatsåsen. Börja med att fräsa löken i olivolja så den blir genomskinlig. Lägg sedan i vitlök och chili. När även det har mjuknat (utan att ta färg), lägg i övriga ingredienser – utom basilikan. Låt koka ihop i ca 10 minuter. När den är klar ska basilikan tillsättas. Ställ sedan såsen åt sidan.
När all aubergine är bakad är det dags att montera gratängen. Ta fram en form med omkrets ca 90 cm. Om du använder en rund form är detta ett utmärkt tillfälle att repetera mellanstadiets mattekunskaper!
Varva aubergineskivor ”stående” med bitar av mozzarella. När allt är på plats, bred ut tomatsåsen över. Strö till sist över den nyrivna parmesanen.
Så här långt kan gratängen förberedas. När det närmar sig servering, grädda i 225 grader, ca 20 minuter (lite längre om du har haft den i kylen innan).
Servera din Melanzane alla Parmigiana med grönsallad och ett gott italienskt bröd!
PS: gratängen är lika god att värma efteråt, men fungerar inte riktigt lika bra att frysa in och tina upp.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar