Torskrygg med potatismos och sandefjordsås

Vinterns färska skreitorsk eller frysta portionsbitar ... torskrygg är sällan fel. Alltid med potatismos och alltid med en stor grönsallad. Ibland med rårörda lingon (dvs frysta lingon som man låter tina med ett par matskedar socker), ibland med rödvinsås (brukar fuska och köpa färdig), och inte sällan med en magiskt god sandefjordsås! 

Torskrygg med potatismos och sandefjordsås

Fyra pers

Fyra portioner torskrygg – snabbrimmas ett par timmar innan du ska laga maten. Om fisken är fryst – häll upp kallt vatten, salta 3 msk per liter vatten, lägg i bitarna, ställ i kylen tills bitarna har tinat. Om fisken är färsk, dela i lagom bitar, lägg i saltvattnet på samma sätt och fyll på med ett gäng isbitar. Ställ i kylen.

Bakas i ugn tills innertemperaturen i den tjockaste delen är ca 52 grader. Torsken är det som ska bli klart sist – börja med att koka potatisen och sedan göra såsen.

1 kilo mjölig potatis – gör moset enligt ditt eget favoritrecept

Sandefjordsås

2 dl vispgrädde

2 dl creme fraiche eller turkisk yoghurt

200 g smör

citronsaft, salt och vitpeppar

Till servering: röd tångkaviar och klippt färsk gräslök

Gör så här

Värm grädden, men låt den inte koka. Tillsätt creme fraiche/yoghurt och låt den smälta i grädden. Dela smöret i mindre delar, lägg i och låt det smälta långsamt. När allt är smält, smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft. Dra av från plattan och värm sedan på när torsken strax är klar. Klipp i gräslök och tillsätt tångkaviar vid servering!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar