Quinoasallad

Quinoa är ett sädesslag som odlats i Anderna i tusentals år. Den innehåller 50 procent mer protein än de svenska vanliga sädesslagen, proteinet är av mycket hög kvalitet. Quinoa innehåller också massor med kalcium, järn och olika vitaminer och nyttiga fettsyror. Och GI-värdet är bara 34. Alltså, in med quinoan, ut med ris, pasta och så vidare!
Sedan vi upptäckte quinoan för ett par år sedan är den ständigt återkommande på middagsbordet, oftast i form av quinoasallad.

Quinoa finns i olika färger. Den vita är vanligast, men ju mer färg desto fiberrikare. Detta är en röd quinoasallad med stekt haloumi.

Quinoasallad
4 personer

Mät upp 2,5 dl quinoa. Skälj noga i en sil. Koka i 5 dl vatten under gläntat lock tills vattnet är slut, det tar ca 12 minuter. Sprid ut quinoan i en stor form, låt svalna.
Smaksätt quinoan med olivolja, balsamvinäger, flingsalt och svartpeppar.
Lägg ett lager fin sallad eller ruccola över quinoan.
Fyll på med sådant som småtomater, oliver, hackad gurka, avocado, grillad paprika, rödlök, svarta bönor, eller vad man nu tycker är gott i en sallad.
Toppa med smulad fetaost (full fat) och basilika, eller kanske stekta skivor av haloumi, eller smulad getost med timjan päronklyftor. Eller något annat gott.
Dressa igen med olivolja, balsamvinäger och flingsalt.
Servera som ensamrätt eller till grillat, eller med kallrökt lax eller kallskuret kött om man är lagd åt det hållet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar