Citron- och timjanrisotto

Godaste risotton! Perfekt sommarmat till grillat, men vi har också haft den på nyår vid flera tillfällen, då med ugnsbakad torskrygg, stekt sparris och en god sallad. Man kan göra risotton i förväg (se i så fall till att den är ganska lös) och värma den i micron, men man bör inte ha den stående allt för länge.

Citron- och timjanrisotto
6 portioner

125 g smör
4-6 schalottenlökar, finhackade
15 cl torrt vitt vin
finrivet skal och saft av 1 stor citron
500 g risottoris
1,5 l grönsaksbuljong
1-2 msk hackad färsk timjan
75 g nyriven parmesan
salt och peppar

Till servering
timjankvistar
strimlor av citronskal (använd potatisskalaren!)

Smält hälften av smöret i en stor kastrull med tjock botten. Fräst löken mjuk utan att ta färg. Häll i vinet och häften av citronskalet, stormkoka tills vinet nästan kokat bort.
Häll i riset, rör om och låt bli varmt. Tillsätt buljongen, en slev i taget, rör om tills varje slev sugits upp av riset.Fortsätt så tills riset är mjukt och krämigt, det tar cirka 20 minuter. Avsmaka med salt och rikligt med nymalen svartpeppar. Rör i resten av smöret, citronskalet, citronsaften, timjan och parmesanost.
Lägg på lock och låt vila några minuter, innan man garnerar och serverar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar