Hembakat knäckebröd

Grännaknäcke i all ära, hembakat är godare! Med en varning om att köpeknäcke kommer att smaka frigolit sedan man vant sig vid detta, tackar jag Jessica som kom med receptet!

Hembakat knäckebröd

50 g jäst
4 dl ljummet vatten
1 dl olja (hälften raps, hälften oliv)
1 tsk salt
1 dl sesamfrön
1 dl linfrön
1 dl solroskärnor
2 msk honung
5 dl rågmjöl, gärna grovt
3 dl vetemjöl + 4 dl till utbaket
Smaksätt med någon matsked kardemumma eller brödkryddor efter smak.

Lös upp jästen i vattnet, arbeta ihop allt till en deg. Låt jäsa i 10 minuter. Kavla ut decimeterstora tunna, runda bröd. Nagga och låt jäsa i några minuter på plåten. Grädda i 200 grader 5-7 minuter, tills knäckebröden är gyllenbruna. Låt svalna på galler. Förvara luftigt de första dagarna så att brödet blir riktigt torrt och knaprigt.

1 kommentar: