Paella

Ibland kan man bli akut vansinnigt sugen på paella. Jag tycker det är väldigt gott att ha skaldjur i, men med en allergisk dotter får det blir vegetariskt – faktiskt veganskt – i stället. 
 

Paella 

4 portioner
3 dl avorioris (helst från Risenta)
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 chili, finhackad
1 paket saffran
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk salt
Svartpeppar 
1 dl vitt vin 
1,5 grönsaksbuljongtärning
7 dl hett vatten

2 dl frysta sojabönor (edamame), tinade (för jag gillar inte gröna ärter)
Eventuellt skaldjur eller stekt bitar av halloumi. Skulle också kunna föreslå bitar av tillagad kyckling och chorizo, men hade aldrig ätit det själv.
 
Topping
1 liten squash, skivad i halvmånar
8 cocktailtomater, halverade
2 röda paprikor, strimlade
 
Garnering
1 citron, i klyftor
Färsk persilja
 
Gör så här:
Lägg squash, tomater och paprika i en långpanna med bakplåtspapper. Ringla över lite olivolja, salta och peppra en aning. Rosta i ugnen, 225 grader i 20–30 minuter, tills de börjar bli lite solbrända. 
 
Hetta upp olivolja i en stor panna som du har lock till. 
Fräs löken tills den börjar bli genomskinlig, lägg då även vitlök och chili. Stek utan att det tar färg i några minuter till. 
Rör ner riset, saffran, paprikapulver, timjan, salt och peppar.
Fräs ett par minuter så riset blir glansigt och genomskinligt.
Häll i vinet och låt det ånga bort något.
Häll i vattnet, smula i buljong. Rör om tills tärningarna har löst upp sig.
Låt sjuda på medelvärme utan att röra för mycket, ca 20–25 min. Riset ska vara al dente och vätskan absorberats. Använd lock för att vätskan ska hålla lagom länge, cirka halva tiden. 
Smaka av – behövs mer salt eller syra? En extra skvätt olivolja plus lite balsamvinäger kan göra susen för att runda av smaken. 
Tillsätt sojabönorna (eller annat protein) de sista minuterna av koktiden. 
Toppa den färdiga paellan med grillade grönsaker, citronklyftor och hackad persilja.  
och olivolja vid servering.
 
¡Que aproveche!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar