Summer rolls

Vietnams väldigt goda och fräscha svar på tacos. Fungerar lika bra som lunchrätt som bjudrätt. Roligast om alla får tillverka sina egna summer rolls vid bordet. Fyra personer.

Färska summer rolls


Ett paket rispapper (16 ark)
½ paket glasnudlar

1 paket fast tufo med neutral smak (alternativt strimlad kyckling och/eller okokta, skalade räkor)
Sweet chilisås 

I normalstor morot
1 knippe salladslök eller en spädpurjo
1 gurka
¼ isbergssalladshuvud
1 dl hackade salta jordnötter
1 kruka färsk koriander

Sås
1,5 dl hoisinsås
1–2 msk soja
1–2 msk lime
2–3 msk vatten
1 msk riven färsk ingefära
Red chili flakes ”efter behag”

Börja med att blanda ihop såsen.
Koka glasnudlarna enligt instruktion på förpackningen. Låt dem ligga i svalt vatten, sila av just före servering.
Skär grönsakerna i tunna stavar, cirka fem cm långa. Lägg upp fint på ett fat, per grönsak. Hacka jordnötterna och lägg i en skål, klipp koriandern och lägg i en skål.
Värm vatten (ej kokande) och häll upp ett par cm i en rund form, tex en pajform.
Duka med tallrikar, chop sticks och varsin liten skål för sås, ungefär som för sushisoja. Det är en god idé att också ha bestick till hands.
Stek tufon gyllenbrun i rapsolja. Smaksätt med sweet chilisås.
Sätt fram alla ingredienser. Låt var och en lägga ett ark rispapper i taget i vattnet. När arket har mjuknat tar du upp det med pinnarna och lägger ut det på din tallrik. Montera din summer roll med lite nudlar i botten, fortsätt med grönsaker, tofu, jordnötter och koriander. Vik in ändarna av rispappret, sedan långsidorna till en fast rulle. Doppa rullen i såsen inför varje tugga. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar