Fransk höstgryta

Enkel, mättande och fantastisk god! Tipstack till Malin som bjöd mig och Ann hösten 2024. Dock har jag modifierat och förenklat litegrann.

Fransk höstgryta med tryffelmos och gremolata

4–6 pers (eller matlådor)

3 gula lökar

2 morötter

500 g rotselleri

5 vitlöksklyftor 

1 msk tomatpuré

2 dl vitt vin

1 grönsaksbuljongtärning

1 msk balsamvinäger

0,5-1 msk crispy chili in oil (se bild längst ned)

Salt och peppar

2 burkar skalade tomater

2 burkar/tetror stora vita bönor


Mos

1-1,5 kg mjölig potatis

150 g smör

2-3 dl mjölk

Några tsk tryffelolja ”efter behag”. Om någon har den dåliga smaken att inte gilla tryffel kan oljan droppas på vid servering i stället.


Gremolata

Bladpersilja

Timjan

Zest från en ekologisk citron (bara det gula)


Skala potatisen, koka den.

Skala morot, rotselleri och lök. Hacka rotselleri i lite större bitar, skiva morot och finhacka lök. Stek i olivolja tills börjar få färg.

Skala vitlöksklyftorna. Mosa dem litegrann med bredsidan av en kniv, grovhacka. Lägg i grytan, låt fräsa några minuter. Salta och peppra.

Tillsätt tomatpuré, fräs runt. Tillsätt vin och koka ihop några minuter. 

Häll i tomatkonserver, mosa med träslev. Skölj ur förpackningarna och häll i vattnet i grytan. Smula i buljongtärningen. Tillsätt balsamvinäger och chili. Låt koka i 10-15 minuter. Vänd ned de sköljda bönorna, ställ grytan åt sidan med lock på.

Finhacka bladpersilja och lite timjan, blanda med citronzest.

Gör klar moset: Smält smöret, häll på potatisen, mosa och späd med mjölk till lagom konsistens. Salta och peppra. Tillsätt tryffelolja efter smak. 

Servera höstgrytan med tyffelmoset och strö gremolata över!

Så här ser chilioljan ut, finns att hitta i många vanliga mataffärer. Tipstack till Charlotte för denna väldigt användbara, lagom starka krydda!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar