Tomatsoppa
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 burk tomat
(gör soppan matigare efter eget tycke: 1 riven morot, eller några broccolikvistar, eller 1 dl kikärter)
6 dl grönsaksbuljong (vatten + en tärning)
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 dl mjölk
svartpeppar, lite salt
1 msk basilika (torkad)
1,5 dl riven ost
ev. 1 tsk farinsocker eller råsocker
ev. lite Maizenas redning för ljus sås
Hacka löken, Fräs i olja tillsammans med paprikapulver, cayennepeppar och efter en stund den finhackade vitlöken. Tillsätt tomatpuré, tomatkonserv, buljong, lagerblad, kryddpeppar, samt morot/broccoli/kikärter. Koka upp och sjud i tio minuter.
Ta av grytan. Fiska upp lagerblad och kryddpepparkorn. Mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsätt mjölken. Värm på. Tillsätt redning om soppan är för lös.
Tillsätt svartpeppar, salt, basilika och ost. Sjud tills osten lösts upp. Smaka av – behövs lite socker eller mer salt?
Servera med skivad baguette eller vitlöksbröd.
Hacka löken, Fräs i olja tillsammans med paprikapulver, cayennepeppar och efter en stund den finhackade vitlöken. Tillsätt tomatpuré, tomatkonserv, buljong, lagerblad, kryddpeppar, samt morot/broccoli/kikärter. Koka upp och sjud i tio minuter.
Ta av grytan. Fiska upp lagerblad och kryddpepparkorn. Mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsätt mjölken. Värm på. Tillsätt redning om soppan är för lös.
Tillsätt svartpeppar, salt, basilika och ost. Sjud tills osten lösts upp. Smaka av – behövs lite socker eller mer salt?
Servera med skivad baguette eller vitlöksbröd.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar