Tomatsoppa

"Den röda soppan" är flickornas favorit av de soppor jag brukar laga. Funkar utmärkt att göra i förväg, går bra att frysa och kan varieras efter tycke och smak. Dessutom har man i allmänhet samtliga ingredienser hemma.

Tomatsoppa

1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
3 msk tomatpuré
1 burk hela tomater (för jag inbillar mig att de är av bättre kvalitet än de som krossas)
(efter eget tycke: 1 riven morot, några broccolikvistar, 1 dl kikärter)
6 dl grönsaksbuljong (vatten + en tärning)
2 lagerblad
5 kryddpepparkorn
3 msk maizenamjöl
5 dl mjölk
svartpeppar, lite salt
1 msk basilika (torkad)
1 tsk farinsocker eller råsocker
1,5 dl riven ost

Hacka löken, Fräs i olja tillsammans med paprikapulver, cayennepeppar och efter en stund den finhackade vitlöken. Tillsätt tomatpuré, tomatkonserv, buljong, lagerblad, kryddpeppar, samt morot/broccoli/kikärter. Koka upp och sjud i tio minuter.
Tag av grytan. Fiska upp lagerblad och kryddpepparkorn. Mixa soppan slät med stavmixer.
Tillsätt mjölken. Rör ut maizenamjölet i lite vatten, blanda ned i soppan och rör ut väl. Koka upp soppan igen under omrörning.
Tillsätt svartpeppar, salt, basilika, socker och ost. Sjud tills osten lösts upp.
Servera med skivad baguette.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar