Räkor Indienne

En favorit på familjen Karlssons middagsbord. Mitt recept är en till oigenkännlighet omarbetad version av den rätt Annika Lindahl bjöd mig på en gång för hundra år sedan ... eller åtminstone 20 år sedan.

Räkor Indienne
4 personer

0,5 dl rapsolja, knappt
1 msk curry (alltså vanlig jävla u-landscurry)
1 purjolök
3 paprikor i olika färger
2 vitlöksklyftor
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl tomatpuré, cirka
lite salt
250 gram skalade räkor

Jasmin- eller basmatiris

Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna. lägg i curryn och bränn den tills det osar och den blivit mörkbrun.
Skiva/hacka purjo och paprika. Stek mjukt (utan att ta färg) på låg värme i curryoljan. Lägg i den finhackade vitlöken efter en liten stund, annars bränns den lätt i botten.
Häll på grädden och kläm i tomatpurén. Låt puttra några minuter. Smaka av med eventuellt lite salt eller mer tomatpuré. Blanda i räkorna just före servering.

Servera grytan med nykokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar