Fiskgryta med dill- och vitlökspotatismos

Ofta har man ett favoritrecept i varje kokbok. Detta är ett sådant. Mig veterligen är det det enda recept som någonsin använts i morsans Medelhavsmat av Mette Ankarloo. Å andra sidan används det flitigt, här i något modifierad version - jag vill alltid ha in mer grönsaker i maten.

Fiskgryta med dill- och vitlökspotatismos

Fiskgrytan
3 vitlöksklyftor
5 schalottenlökar
500 g cocktailtomater
1 msk olivolja
1 fiskbuljongtärning
1 tsk timjan
1 tsk dragon
1 kuvert saffran
2 dl torrt vitt vin
800 g fiskfilé i bitar (torsk + lax)
salt, svartpeppar

Potatismoset
900 g skalad potatis
2 vitlöksklyftor, skalade
1 tsk salt
2 dl fiskbuljong (2 dl vatten + 0,5 tärning)
1/2 msk olivolja
3 msk riven parmesan
1 knippa dill
svartpeppar

Börja med potatismoset.
Koka potatisen mjuk tillsammans med de krossade vitlöksklyftorna och saltet.

Gör fiskgrytan under tiden. Skiva vitlök och schalottenlök tunt. Halvera tomaterna. Hetta upp oljan i en gjutjärnspanna. Stek lök och vitlök långsamt tills de mjuknar utan att ta färg. Tillsätt tomaterna. Fräs tills de vätskar sig. Smula över buljongtärningen samt timjan, dragon och saffran. Späd med vinet, låt koka ihop ett par minuter. Lägg i fisken och sjud under lock tills den är genomkokt. Tag av pannan.

Gör färdigt moset.
Häll av vattnet men se till att vitlöken stannar i grytan. Tillsätt buljong, olja och parmesan. Stöt till ett fluffigt mos. Finhacka dillen och blanda i den. Smaka av med salt och peppar.

Servera med en grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar