Tacopaj

En vansinnigt god paj som i smaken påminner om familjefavoriten Mexican bake. Inspiration från bloggen Portionen under tian, som hyser mängder av bra vegetariska recept. Gör pajen med pajdeg eller testa min nya favoritfuskmetod: använd helt enkelt ett libabröd!

Receptet är lagom för fyra personer. Tacopajen fungerar utmärkt för matlådor.

Tacopaj

2 dl torkade belugalinser (eller 2 dl torkade gröna linser eller Gotlandslinser)

1–2 morötter, grovt rårivna

2 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

2 vitlöksklyftor, hackas

1 chili, hackas

3 msk tomatpuré

0,5 grönsaksbuljongtärning

ett par teskedar vatten

1 dl majs (fryst eller på burk)


Topping

2 dl turkyoghurt

1 st stor bit grillad paprika på burk

1 tsk sambal oelek

2 dl riven ost

1–2 färska tomater


Pajdeg (om du inte använder libabröd eller gör pajskal på kikärter)

2 dl vetemjöl

100 g kallt smör

2 msk kallt vatten

Mixas. 

Tryck ut degen i pajformen, klä ev kanterna med folie, pricka med gaffel i botten, grädda cirka 15 minuter i 200 grader.


Gör så här:

Koka linserna mjuka enligt förpackningen. 

Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs spiskummin och paprikapulver i oljan tills kryddorna mörknar. Sänk värmen till sexan. Lägg i morotsrivet, fräs tills det mjuknar. Tillsätt vitlök och chili, fräs någon minut. Vitlöken ska inte ta färg.

Slå sedan på de kokta linserna och låt fräsa med en minut. Rör i tomatpuré och smula i buljongen, tillsätt lite vatten så röran blir krämig. Tillsätt majsen. Ta sedan kastrullen åt sidan.

Mixa turkyoghurt med den grillade paprikan och sambal oelek med stavmixer.

Lägg linsröran i pajskalet och bred över yoghurtröran. Strö riven ost över. Toppa med skivad tomat.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Klart!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar