En vansinnigt god paj som i smaken påminner om familjefavoriten Mexican bake. Inspiration från bloggen Portionen under tian, som hyser mängder av bra vegetariska recept. Gör pajen med pajdeg eller testa min nya favoritfuskmetod: använd helt enkelt ett libabröd!
Receptet är lagom för fyra personer. Tacopajen fungerar utmärkt för matlådor.
Tacopaj
2 dl torkade belugalinser (eller 2 dl torkade gröna linser eller Gotlandslinser)
1–2 morötter, grovt rårivna
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor, hackas
1 chili, hackas
3 msk tomatpuré
0,5 grönsaksbuljongtärning
ett par teskedar vatten
1 dl majs (fryst eller på burk)
Topping
2 dl turkyoghurt
1 st stor bit grillad paprika på burk
1 tsk sambal oelek
2 dl riven ost
1–2 färska tomater
Pajdeg (om du inte använder libabröd eller gör pajskal på kikärter)
2 dl vetemjöl
100 g kallt smör
2 msk kallt vatten
Mixas.
Tryck ut degen i pajformen, klä ev kanterna med folie, pricka med gaffel i botten, grädda cirka 15 minuter i 200 grader.
Gör så här:
Koka linserna mjuka enligt förpackningen.
Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs spiskummin och paprikapulver i oljan tills kryddorna mörknar. Sänk värmen till sexan. Lägg i morotsrivet, fräs tills det mjuknar. Tillsätt vitlök och chili, fräs någon minut. Vitlöken ska inte ta färg.
Slå sedan på de kokta linserna och låt fräsa med en minut. Rör i tomatpuré och smula i buljongen, tillsätt lite vatten så röran blir krämig. Tillsätt majsen. Ta sedan kastrullen åt sidan.
Mixa turkyoghurt med den grillade paprikan och sambal oelek med stavmixer.
Lägg linsröran i pajskalet och bred över yoghurtröran. Strö riven ost över. Toppa med skivad tomat.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Klart!

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar