Citronpasta

Pasta al limone – en fräsch och krämig pastarätt som får det att vattnas i munnen bara man tänker på den! Rätten finns i många variationer. Så här tycker jag den blir godast. Citronernas säsong är som för övrig citrus, vinter och vår. Passa på då!

Citronpasta

2 klyftor vitlök

chiliflakes efter önskad hetta

olivolja

1,5 dl turkyoghurt

1 dl grädde

3 ekologiska citroner

1 knippe bladpersilja, hackas

400 g pasta, gärna pappardelle eller tagliatelle

0,5 dl solroskärnor 

2 dl finriven parmesan

salt


Gör så här:

Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna. De ska inte bli brända. 

Skala och skiva vitlöken.

Riv citronskalet fint (bara det gula).

Sätt igång pastan.

Värm olivolja i en panna. Tillsätt vitlök och stek tills den är mjuk. Häll på chiliflakes. Salta en aning. Rör ned turkyoghurt och grädde, låt koka ihop. 

Ta av pastan när den är ”al dente plus”, dvs har någon minut koktid kvar. Häll av, men spara lite av pastavattnet.

Vänd ned citronskalet i såsen och häll på pastan. Koka klart pastan i såsen, rör runt och tillsätt lite pastavatten till rätt krämig konsistens. Pressa i saft av en citron, smaka av – behövs mer citron eller salt?

Vänd till sist ned persiljan. Strö över parmesan och toppa med rostade solroskärnor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar