Falsk ostkaka

Tänk dig en ostkaka som är lika god som den från F-dinge du köper i affären, men som dessutom är billig, fiberrik, tämligen nyttig och helt fri från konserveringsmedel! Ja, den finns.

Falsk ostkaka

1 kg squash

4 ägg

4 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1 dl socker, knappt

25 sötmandlar, skållas

4 droppar bittermandelarom

Gör så här:

Skala squashen. Dela den på längden, ta bort ev kärnhus. Riv grovt på rivjärn, låt rinna av i durkslag i minst en timme. Pressa också ur vätska, t ex med baksidan av en slev.

Skålla mandlar, hacka grovt.

Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och socker. Låt svälla tio minuter. Blanda sedan i avrunnet squashriv, mandel och bittermandelarom.

Smöra en gratängform. Häll i smeten. Grädda i 200 grader, ca en timma (tills den inte är kladdig längre). Täck med folie när ostkakan börjar få färg. Låt stå minst en kvart innan du serverar – med vispad grädde och jordgubbssylt, så klart!

Och, går bra att skala ned eller upp. Tänk bara på formens storlek :-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar