Tänk dig en ostkaka som är lika god som den från F-dinge du köper i affären, men som dessutom är billig, fiberrik, tämligen nyttig och helt fri från konserveringsmedel! Ja, den finns.
Falsk ostkaka
1 kg squash
4 ägg
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
1 dl socker, knappt
25 sötmandlar, skållas
4 droppar bittermandelarom
Gör så här:
Skala squashen. Dela den på längden, ta bort ev kärnhus. Riv grovt på rivjärn, låt rinna av i durkslag i minst en timme. Pressa också ur vätska, t ex med baksidan av en slev.
Skålla mandlar, hacka grovt.
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl och socker. Låt svälla tio minuter. Blanda sedan i avrunnet squashriv, mandel och bittermandelarom.
Smöra en gratängform. Häll i smeten. Grädda i 200 grader, ca en timma (tills den inte är kladdig längre). Täck med folie när ostkakan börjar få färg. Låt stå minst en kvart innan du serverar – med vispad grädde och jordgubbssylt, så klart!
Och, går bra att skala ned eller upp. Tänk bara på formens storlek :-)


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar