Varför har du inte panerad torskrygg med rosa sås på din matblogg, undrade yngsta dottern surt. Ähum ... det är ju liksom en sådan rätt jag bara gör. Men om dotra nu önskar sig recept är det ju bara att tänka till. Alltså, såhär lagar jag en av barnens absoluta favoriträtter. OBS att du bör rimma torsken i god tid.
Panerad torskrygg
med kokt potatis, Rhode Island-sås och gröna ärter
1 fryst bit torskrygg per person, alternativt färsk torskrygg – fråga då handlaren hur mycket du behöver.
1 ägg
skorpmjöl (gärna Panko), vetemjöl, salt och vitpeppar
200-250 g fast potatis per person
ca 1 dl sås per person, vispas ihop med gaffel av: hälften turkyoghurt, hälften majonnäs (helst Hellmans), ketchup (välj Heinz chilisås för en vuxnare smak), salt och svartpeppar tills den är god.
Gör såhär:
Snabbrimma torsken ett par timmar innan du ska laga maten. Om fisken är fryst – häll upp kallt vatten, salta 3 msk per liter vatten, lägg i bitarna, ställ i kylen tills bitarna har tinat. Om fisken är färsk, dela i lagom bitar, lägg i saltvattnet på samma sätt och fyll på med ett gäng isbitar. Ställ i kylen.
När det är dags, börja med att vispa ihop såsen.
Skala och sätt igång potatisen.
Vispa upp ägget på en tallrik.
På en annan tallrik, blanda ihop 2 delar skorpmjöl, 1 del vetemjöl, salt och vitpeppar.
Ta upp torsken ur vattnet, låt rinna av. Torka med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
Vänd runt fiskbitarna i ägget och sedan i ströbrödsblandningen. Eventuellt får du fylla på med ett ägg eller mer ströbröd/mjöl/salt o peppar under tiden, så kan vara bra att ha en assistent till hands.
Stek genast i rikligt med smör på medelvärme, tre till fyra minuter på varje sida. Känn efter med en matkniv, så snart motståndet i mitten är borta ska fisken serveras. Det kommer att osa och skvätta, men det är det värt.
Servera med kokt potatis, rosa sås (som barnen kallade Rhode Island-sås) och gröna ärter (jag använder frysta och häller på hett vatten tills de är tinade).

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar