Hemgjord svampravioli fick vi första gången hos Hånells i Olofsbo och jisses, vilken smaksensation! Det har dröjt ett tag, men nu har jag vågat försöka mig på att göra det själv. Och tro det eller ej, även hos Karlssons i Varberg blev det succé! Se gärna tillverkningen som en familjeaktivitet för det är bra med extra händer vid monteringen. Receptet är en omarbetad version från koket.se.
Svampravioli med vitvinssås
4 pers
Pastadeg
2 ägg
1 msk olivolja
2–3 dl durumvete (beror på hur stora äggen är)
Gör degen i tid så den får vila i kylskåp, gärna flera timmar. Blanda ägg och olja. Tillsätt mjöl efter hand till en smidig deg som inte klibbar. Gör till en boll, linda in i plastfolie. Lägg i kylen, ta fram när det närmar sig matlagning.
Fyllning
10 skogschampinjoner
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
10 basilikablad
170 g ricottaost
1 dl finriven parmesan
tryffelolja
Riv champinjonerna grovt på rivjärn. Stek på hög värme i lite olivolja, rör runt då och då så det inte bränns. Vattnet ska ånga bort och svampen börja bli gyllene.
Sänk till medelvärme. Tillsätt finhackad bananschalottenlök, fräs under omrörning tills den har blivit genomskinlig utan att ta färg. Pressa i vitlöksklyftan, salta och peppra, rör runt någon minut och ta sedan av värmen.
När svampblandningen har svalnat någorlunda, blanda i hackad basilika, ricotta, parmesan och droppa i lite tryffelolja efter smak. Ställ i kylen tills raviolin ska göras.
Vitvinssås
2 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
0,5 grönsaksbuljongtärning
salt och svartpeppar
Smält ett par msk smör i en lite kastrull. Häll på ca en dl vitt vin, låt koka upp och reducera en aning. Smula i buljongtärningen, häll på grädde. Värm upp. Smaka av med salt och peppar.
Dela pastadegen i tre. Kavla ut, kör sedan i pastamaskin (eller kavla tunt, men det är svårare). Degen ska vara tunn.
Lägg ut remsorna på mjölat bord. Stansa ut rundlar med ett vinglas. Klicka ut en generös tsk svampblandning. Pensla kanterna med vatten, lägg sedan på ett lock, tryck försiktigt ned runt om, det ska inte vara luft i kuddarna. Fäst ihop raviolin med en gaffel runt om. Mjöla varje bit och lägg var för sig så de inte riskerar att klibba ihop. De kan ligga och torka en stund utan problem.
Koka raviolibitarna i saltat vatten, 4–5 minuter. Lyft försiktigt upp dem en och en med hålslev.
Servera svampraviolin med vitvinssåsen och en grönsallad, eller varför inte stekt spenat!




Inga kommentarer:
Skicka en kommentar