Enkel, god, billig, nyttig … och med ingredienser som i allmänhet redan finns hemma. En värmande söt-salt-syrlig vardagsräddare när höstmörkret sänker sig och regnet piskar från sidan.
Fransk löksoppa
2–3 personer
4 gula lökar (eller en blandning av gul, röd och schalottenlök)
1 msk maizena redning för ljusa såser
2 dl torrt vitt vin
1 liter vatten
2 msk grönsaksfond
1 msk Kikkomansoja
1 rågad tsk timjan
2 lagerblad
salt och nymald svartpeppar
Några skivor gott ljust bröd med ost för ”varma mackor”, i stället för att gratinera soppan i ugnen.
Gör så här
Skiva löken tunt i ”båtar”. Stek under omrörning i olivolja och smör på medelvärme, minst 30 minuter. Löken ska mjukna helt och bli lite gyllene, men absolut inte bränd.
Höj värmen något, pudra över Maizena, häll i vinet och låt koka häftigt i några minuter. Tillsätt sedan övriga ingredienser (ej bröd o ost samt vänta med salt o peppar). Sänk värmen och låt puttra i en kvart. Gör varma mackor i ugnen under tiden.
Fiska upp lagerbladen. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med de varma mackorna – doppa massor för att suga upp soppa i brödet.
Så här ser det ut i grytan när nästan all soppa är slut :-)


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar