Fransk löksoppa

Enkel, god, billig, nyttig … och med ingredienser som i allmänhet redan finns hemma. En värmande söt-salt-syrlig vardagsräddare när höstmörkret sänker sig och regnet piskar från sidan.

Fransk löksoppa

2–3 personer

4 gula lökar (eller en blandning av gul, röd och schalottenlök)

1 msk maizena redning för ljusa såser

2 dl torrt vitt vin

1 liter vatten

2 msk grönsaksfond

1 msk Kikkomansoja

1 rågad tsk timjan

2 lagerblad

salt och nymald svartpeppar

Några skivor gott ljust bröd med ost för ”varma mackor”, i stället för att gratinera soppan i ugnen.


Gör så här

Skiva löken tunt i ”båtar”. Stek under omrörning i olivolja och smör på medelvärme, minst 30 minuter. Löken ska mjukna helt och bli lite gyllene, men absolut inte bränd. 

Höj värmen något, pudra över Maizena, häll i vinet och låt koka häftigt i några minuter. Tillsätt sedan övriga ingredienser (ej bröd o ost samt vänta med salt o peppar). Sänk värmen och låt puttra i en kvart. Gör varma mackor i ugnen under tiden. 

Fiska upp lagerbladen. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med de varma mackorna – doppa massor för att suga upp soppa i brödet.


Så här ser det ut i grytan när nästan all soppa är slut :-)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar