Kikärtsgryta från Marocko

Ett fyrverkeri av smaker och färger! Omöjligt att inte älska denna lättlagade, värmande, nyttiga, billiga och veganska gryta, som räcker till bortåt sex portioner – perfekt för matlådor.



Marockansk kikärtsgryta

1 medelstor aubergine 

salt


2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 morötter

2 röda paprikor

1 tsk gurkmeja

2 tsk spiskummin

1 msk vitvinsvinäger

2 nypor strösocker

Red chiliflakes ”to taste”

olivolja till stekning


10 torkade aprikoser

5 dl vatten

4 msk koncentrerad grönsaksfond 

2 kanelstänger

1 förpackning kikärter

Salt och svartpeppar (att smaka av med på slutet)


Till servering: bladpersilja, couscous/bulgur, ev turkyoghurt och/eller falafel


Börja med att skära auberginen i halvcentimetertjocka halvmånar. Lägg i en bunke, salta 1–2 teskedar. Blanda runt, låt stå i tio minuter. Krama sedan ur vätska och lägg i en stekgryta.
Hacka lök och vitlök. Slanta morötterna, klyfta paprikorna. Lägg i stekgrytan (men vänta gärna ett par minuter med vitlöken för säkerhets skull). Tillsätt kryddorna. Stek fem minuter i några msk olivolja, på medelvärme under omrörning.
Dela aprikoserna i mindre delar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt tillsammans med övriga ingredienser, låt puttra på låg värme i 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera med bladpersilja och couscous eller bulgur. Mildra eventuell hetta med en klick turkyoghurt. Stek upp ett par falafel för ytterligare protein.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar