Ett fyrverkeri av smaker och färger! Omöjligt att inte älska denna lättlagade, värmande, nyttiga, billiga och veganska gryta, som räcker till bortåt sex portioner – perfekt för matlådor.
Marockansk kikärtsgryta
1 medelstor aubergine
salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 röda paprikor
1 tsk gurkmeja
2 tsk spiskummin
1 msk vitvinsvinäger
2 nypor strösocker
Red chiliflakes ”to taste”
olivolja till stekning
10 torkade aprikoser
5 dl vatten
4 msk koncentrerad grönsaksfond
2 kanelstänger
1 förpackning kikärter
Salt och svartpeppar (att smaka av med på slutet)
Till servering: bladpersilja, couscous/bulgur, ev turkyoghurt och/eller falafel
Börja med att skära auberginen i halvcentimetertjocka halvmånar. Lägg i en bunke, salta 1–2 teskedar. Blanda runt, låt stå i tio minuter. Krama sedan ur vätska och lägg i en stekgryta.
Hacka lök och vitlök. Slanta morötterna, klyfta paprikorna. Lägg i stekgrytan (men vänta gärna ett par minuter med vitlöken för säkerhets skull). Tillsätt kryddorna. Stek fem minuter i några msk olivolja, på medelvärme under omrörning.
Dela aprikoserna i mindre delar. Häll av och skölj kikärterna. Tillsätt tillsammans med övriga ingredienser, låt puttra på låg värme i 20 minuter.
Smaka av med salt och peppar. Servera med bladpersilja och couscous eller bulgur. Mildra eventuell hetta med en klick turkyoghurt. Stek upp ett par falafel för ytterligare protein.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar