Italiensk kycklinggratäng

Jag äter inte kyckling, men det gör gärna resten av familjen. Alltså lagar jag kyckling ibland. Det här receptet flimrade förbi på internet. Jag tyckte det såg gott ut, modifierade det en aning och ja - övriga familjen har fått en ny favorit.

Italiensk kycklinggratäng


Fyra kycklingfiléer (självklart svenska, helst ekologiska), i bitar
salt o peppar
150 g fryst spenat
10 soltorkade tomater i olja, strimlas
2 vitlöksklyftor, hackas
0,5 strimlad röd chili eller lite chili flakes
1 tsk torkad timjan
1 tsk
torkad oregano
1 dryg msk kycklingfond + 3 dl vatten
1,5 dl vispgrädde
2 msk redning till ljusa såser
1 dl färskriven parmigiano reggiano

Till servering:
Halverade körsbärstomater
Ev strimlade basilikablad

Servera med nykokt tagliatelle

Värm ugnen till 200 grader.
Stek kycklingen på hög värme så att de får färg runt om och är nästan genomstekta. Lägg bitarna i en stor gratängform. Salta och peppra.
Lägg den frysta spenaten i en porslinsskål, täck nästan med vatten. Mikra på halvhög effekt i några minuter, tills spenaten är tinad. Sila och pressa ur vattnet.
Stek soltorkade tomater, vitlök och chili på låg värme i samma stekpanna där du stekte kycklingen. Vitlöken ska mjukna med inte få för mycket färg. Efter ett par minuter, tillsätt buljong, grädde och örtkryddor. Koka upp, låt puttra ett par minuter. Tillsätt redning, blanda ordentligt. Tillsätt sedan osten. När den är smält är såsen klar.
Sprid spenaten över kycklingen. Häll sedan på såsen.
Tillaga i ugnen i 15 minuter.

Sprid halverade körsbärstomater över gratängen samt eventuellt lite färsk basilika. Servera med pastan.


Gratängen räcker till fyra superhungriga eller tre lagomhungriga gånger två dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar