Potatissallad

Jag är periodare på potatissallad. Vissa år föredrar jag den vit, andra år fransk och under en period gjorde jag den med vinegrette.

Potatissallad med vinegrette
3-4 personer

500 gram färskpotatis, ca
1 röd paprika
0,5 rödlök
basilikablad, en generös bunt
svarta oliver av god kvalitet
eventuellt rädisor
olivolja av god kvalitet (ca 3 msk)
balsamvinäger - av god kvalitet också förstås (ca 1 msk)
flingsalt (ca 1 tsk)
svartpeppar (några varv)

Dela de större potatisarna så att alla är ungefär 2*2*2 cm. Koka dem i lättsaltat vatten. Låt svalna.
Skär paprikan i 2*2 cm stora bitar. Spreja lite olivolja (behöver inte vara den finaste), veva runt på ett ugnsfast fat, grilla i ugnen i 200 grader, 30 minuter. Låt svalna.
Skär rödlöken i tunna "båtar" snarare än ringar. Låt oliverna rinna av ordentligt. Halvera rädisorna. Blanda ned i en stor skål tillsammans med paprikan. När potatisen är något så när sval, lägg i och dressa med olja, vinäger, flingsalt och peppar. Låt potatissalladen dra i rumstemperatur en stund, smaka sedan av och krydda eventuellt mer.
Så här långt kan man göra potatissalladen färdig flera timmar i förväg.
Blanda i basilikabladen just före servering. Ät tillsammans med grillat kött eller halloumi och gärna en fräsch grönsallad med fetaost i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar