Bulgursallad med grillost, picklad rödlök och citronsås

Den här fantastiska salladen kommer från och med i sommar att bli obligatorisk på alla buffébord. Tack Katarina Hånell, som har utvecklat receptet! Sedan har jag förenklat det en aning, men det behöver vi inte gå in närmare på. OBS att rödlöken behöver förberedas dagen före servering.

Bulgursallad med citronsås

6 personer (enkel att skala upp om det behövs)

Bulgur för sex personer enligt förpackningen

Grönsallad

400 g svensk grillost (eller halloumi)

Picklad rödlök

2 rödlökar

1/2 tsk salt

1 dl ättikssprit 12%

1 dl strösocker

1 dl vatten

Citronsås

2 dl turkyoghurt

2 dl majo (helst Hellmans)

1 citron (helst ekologisk)

Gör så här

Pickla rödlöken dagen före servering. Skiva tunt, gärna med mandolin. Lägg i en skål, blanda i saltet. Låt stå i en kvart, häll sedan av vätskan som löken avger. Koka upp ättika, socker och vatten. Blanda i löken. Låt svalna, ställ i kylen över natten.

Inför servering: 

Koka bulgur. När den är klar, blanda i ett par matskedar olivolja och lite salt och svartpeppar. Låt svalna. 

Blanda yoghurt och majo till citronsåsen. Riv skalet från citronen (fint och endast det gula), blanda i såsen. Pressa ut citronsaften. Börja med den ena halvan. Smaka av, pressa ev även den andra halvan.

Grilla osten. Skär den i skivor.

Riv salladen och blanda ned den i bulguren. Lägg på ett vackert fat och arrangera med grillost och picklad rödlök (avrunnen). Servera såsen i en skål bredvid. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar