En smarrig, enkel och snabb pastarätt från det italienska ”fattigmansköket”, la cucina povera. Enkla ingredienser, kan varieras och lagas efter vad som finns hemma. Testa att byta basilikan mot rosmarin eller persilja, skippa grädden och rör ned extra parmesan i stället, kombinera morötterna med hackad selleri … och så vidare.
Pasta e Lenticchie
4 personer
2,5 dl gröna linser, Gotlandslinser eller belugalinser
1 stor gul lök, hackas
4 vitlöksklyftor, finhackas
2–3 morötter, hackas i bitar 0,5 x 0,5 cm
2 msk tomatpuré
300 g småtomater, halveras
2 grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
3 dl vatten
1,5 dl grädde
Ett par rejäla nävar färsk spenat
Svartpeppar, ev salt
Färsk basilika, färskriven parmesan
Pasta
Gör så här
Koka linserna enligt förpackningen men ge ungefär fem minuter kortare koktid, medan de fortfarande har lite kärna. Häll av vattnet.
Sätt igång pastan.
Fräs löken i olivolja på medelvärme utan att den tar färg. När den är glansig och genomskinlig, tillsätt hackade vitlöksklyftor och morötter. Fräs några minuter.
Tillsätt tomatpuré, fräs någon minut till. Tillsätt tomater, fräs tills de böjar vätska sig.
Smula över buljongtärningarna, tillsätt vatten, lagerblad och linser. Koka några minuter tills linserna är färdiga. Fiska upp lagerbladen. Tillsätt grädde och svartpeppar, koka upp, smaka av. Behövs salt? Mer vatten eller tvärtom lite redning?
Servera din pasta lenticchie med nykokt pasta, strimlad basilika och nyriven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar