Tofu kallas ibland för bönost. Precis som mjölk kan nämligen proteinrika vegetariska vätskor koagulera och förvandlas till en fast massa. Inte bara mixade sojabönor, utan även till exempel linser, kikärter och gröna ärter (obs att de måste vara torkade, konserverade fungerar inte).
Nästa gång du ska laga en wok eller liknande till middag, testa att servera den med het linstofu. OBS att du måste vara ute i god tid för att hinna till kvällen, men å andra sidan kan själva tofun göras innan. Recept för fyra personer. Det kommer att bli succé!
Het linstofu
150 g (torra) röda linser
3,5 dl kokande vatten
3 dl kallt vatten
0,5 tsk salt
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk citronsaft
1 msk rapsolja
Mät upp linserna, skölj dem och lägg dem i en mixer. Häll på kokande vatten. Låt dra i en kvart. Mixa sedan till en smet – det gör inget om den är lite grynig.
Häll över smeten i en stekpanna. Fyll på med kallt vatten och kryddor. Låt småputtra på ganska låg värme under omrörning tills det blir som en gröt. Häll över i en form ca 15x20 cm. Ställ kallt i minst två timmar.
Töm av överskottsvätskan. Nu är tofun klar – funkar bra att förbereda dagen före eller till och med frysa in.
Marinad
2 vitlöksklyftor
1 tsk paprikapulver
1 krm salt
2 msk sambal oelek
0,5 dl rapsolja
Rör ihop ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Pressa i vitlöken. Skär linstofun i tärningar, ca 2x2 cm. Blanda försiktigt ner tofun i marinaden – det gör inget om den går sönder litegrann. Låt dra ett par timmar i kylen.
Häll över linstofun och marinaden i en ugnsfast form. Baka mitt i ugnen, 225 grader, cirka 20 minuter. Rör om efter halva tiden. I vårt fall används makens nya leksak – en airfryer – med utmärkt resultat och kortare tillagningstid.
Servera den heta linstofun genast, tillsammans med en fräsch wok eller liknande!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar