Sticky tofu m limeris

Jag har aldrig beställt matkassar från Mathem (eller liknande) men det här receptet, som jag fick tips om via Vegomagasinet, lät bara på tok för gott för att inte testas – det går ju lika bra att köpa ingredienserna i den vanliga butiken. Och SÅ GOTT det blev! En favorit, till och med för min tofu-skeptiske make.

Recept för två till tre pers, kan dubblas.

Sticky tofu med limeris

400 g fast naturell tofu (från Yipin)

0,5 dl majsstärkelse, plus lite salt

1 broccolistånd

2 vitlöksklyftor

1 tumme färsk ingefära

4 msk hoisinsås

2 msk japansk soja

0,5 tsk red chiliflakes

0,5 msk råsocker

2 dl basmatiris

1 lime (rivet skal plus saft)

Gör så här:

Börja med att koka upp riset enligt instruktioner på förpackningen. 

Torka tofun lätt med hushållspapper så att den inte är blöt. Tärna ca 2x2 cm. 

Häll majsstärkelse i en skål, salta en halv tsk. Vänd runt tofubitarna.

Dela broccolin i mindre buketter. Skala och riv ingefära och vitlök.

Blanda samman hoisinsås, japansk soja, chiliflakes och råsocker i en liten skål.

Hetta upp rapsolja i en stekpanna och stek broccoli, och efter någon minut även ingefära och vitlök, på ganska hög värme. Ta ur och lägg åt sidan. I med lite mer rapsolja. Stek tofun i samma panna tills den får en fin, krispig stekyta. Häll tillbaka broccolin. Tillsätt såsen, blanda runt ordentligt och låt den koka in snabbt. 

Nu bör också riset vara klart. Tillsätt det rivna limeskalet, pressa i saften och blanda runt. 

Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar