Hemlagad caesardressing är bra mycket godare än sådan man köper i butiken. Enkel att göra är den också. I det här receptet ger kapris smaken, i stället för sardeller. 4 portioner.
Vegetarisk caesardressing
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl rapsolja, ca
0,5 dl kapris
1 dl finriven parmesan
salt o nymalen svartpeppar
Lägg ägg, dijonsenap och vinäger i en hög, smal bunke. Kör med stavmixer och tillsätt oljan sakta i en tunn stråle tills dressingen har fått rätt konsistens, som lös majonnäs. Lägg i vitlök och kapris, kör med stavmixern så att den finfördelas. Blanda i färsk finriven parmesan, smaka av med salt och peppar.
Nu är dressingen färdig – vi fuskar oftast genom att använda isbergssallad i stället för romansallad.
Servera med brödkrutonger (också lätt att göra själv, se nedan) och parmesanflagor. Lite flingsalt är också gott. Dessutom brukar jag äta ett kokt ägg till, något jag lärde mig i Aix-en-Provence, när Olivia pluggade där.
Brödkrutonger
Skär vanligt vitt bröd i bitar – en fördel om det är ett par dagar gammalt. Spreja rapsolja och rör runt. Bitarna ska alltså inte bli blöta av olja utan endast få en liten dusch. På med svartpeppar och salt, gärna vitlökssalt. Blanda runt igen. Sprid ut på bakplåtspapper och kör i ugnen, cirka 15 minuter på 200 grader. Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar